Çeşitli nedenlerden dolayı yaşanabilen kafa travması ciddi sorunlara yol açabileceği gibi, ölümcül boyutlarda olabiliyor. Ağır kafa travmalarından sonra yaşanan bilinç bulanıklığı, uyku hali, kulak veya burundan kan gelmesi ve fışkırır tarzda kusma gibi belirtilerin ciddiye alınması gerekiyor.
Kafa Travması Belirtileri
Kafa travması; beyin, kafatası ve kafa derisinin herhangi bir şekilde yaralanmasıdır. Bu bazen hafif bir şişlik ve morluk, bazen de travmatik bir beyin hasarına kadar gidebilir. Kafaya gelen çok hafif bir darbe dahi çok ağrılı olabilir. Yüz ve kafa derisi vücudun diğer yerlerine göre daha hassastır. Kafa derisinde çok fazla kan damarları bulunduğundan küçük bir kesikten büyük miktarlarda kanama olabilir. Darbe sonucu bir kesik oluşmasa dahi, cilt altına toplanan kan, darbe bölgesinde şişliğe neden olabilir. Bu tehlikeli bir durum değildir ve bir-iki hafta içinde tamamen kaybolur.
Kafa travmasının belirtileri şunlardır:
- Baş ağrısı,
- Baş dönmesi,
- Kafa bulanıklığı,
- Mide bulantısı,
- Yorgunluk,
- Sersemlik,
- Bulanık görme,
- Koku veya tat almada bozukluk,
- Işığa ve sese duyarlılık,
- Kulak çınlaması,
- Bilinç kaybı,
- Kusma,
- Denge problemleri,
- Anormal göz hareketleri,,
- Hafıza kaybı,
- Ruh halinde değişiklik,
- Kulak veya burundan sıvı gelmesi,
- Konuşma bozukluğu,
- Koma.
Kafa Travması Nasıl Tespit Edilir?
Kafa travmasını işaret eden belirtiler görüldüğü anda vakit kaybetmeden bir acil servise başvurulması gerekir. Kafa travmasını meydana getirebilecek hadisenin üzerinden geçen süre, tablonun daha da ağırlaşmasına yol açabilir. Zamanında müdahalede bulunulan kafa travmaları, kişilerin herhangi bir sağlık problemi yaşamaması için kritiktir. Hastanenin acil servisinde müşahede altına alınan hastanın önce gözbebeklerine, tansiyonuna, oksijen seviyesine, nabzına bakılır. Daha sonrasında kafa travmasının olup olmadığı, varsa derecesinin anlaşılması için bilgisayarlı beyin tomografisi yardımı ile hastanın beyin görüntüleri kontrol edilir. Hasta belirli bir süre için gözetim altında tutulabilir, belirli saat aralıkları ile bilinç ve şuur incelemeleri yapılabilir.