
Beyin tümörü, beyin dokusundaki hücrelerin anormal ve kontrol edilemeyen şekilde büyümesi sonucu beyinde kitle oluşmasıdır. Beyin tümörü iyi veya kötü huylu bir şekilde oluşabilir ancak kanserli olsun ya da olmasın, beyin tümörleri çevredeki dokulara baskı yapacak kadar büyürlerse beyin fonksiyonlarını etkiler. Genellikle şiddetli baş ağrısı belirtisi gösteren beyin tümörü kişinin günlük hayatını olumsuz etkiler.
Beyin Tümörü Belirtileri Nelerdir?
Beyin tümörleri, kafatası içinde yerleşen tümörler oldukları için kafatası içinde basınç artışına bağlı olarak şiddetli baş ağrısı, bulantı ve kusma gibi yaygın belirtiler görülebiliyor.
Bunun dışında beynin etkilenen bölgesine göre farklı belirtiler ortaya çıkıyor. Bunlar;
- sağ veya sol vücut yarısında kuvvetsizlik,
- uyuşma,
- yürüme bozukluğu,
- görme kaybı,
- işitme kaybı,
- hafıza bozukluğu,
- konuşmada güçlük,
- dengesizlik.
Hipofiz bezi tümörlerinde ise; adet düzensizliği, el ve ayaklarda büyüme gibi çeşitli hormonal bozukluklar ortaya çıkabiliyor.
Beyin Tümörü Neden Olur?
Beyin tümörü; beynin içindeki veya yakınındaki hücrelerin DNA’larında değişiklik olması durumunda meydana gelir. Beynin içindeki yapısal değişimin yanı sıra kafa travmaları, kalıtsal faktör, yaş ve yoğun bir şekilde kimyasal veya radyasyona maruz kalınması beyin tümörü oluşumuna yol açar.
Genel olarak beyin tümörü nedenleri şöyledir:
- Yaşanan kafa travmaları
- Kalıtsal faktörler
- Yaş
- Yoğun kimyasal veya radyasyona maruz kalmak
- Tüberozskleroz
- Turner sendromu
- Lynch sendromu
- Cowden ve Gorlin sendromu