Distoni tedavisi

DİSTONİ NEDİR?

Distoni, kasların istemsiz olarak kasıldığı, tekrarlayan bir hareket bozukluğu olarak tanımlanabilmektedir. Özellikle Parkinson hastalığı, esansiyel tremor gibi hastalıklardan sonra en çok görülen hareket bozuklukları arasında yer almaktadır. Distoni vücudun bir bölümünü (fokal), birbirine komşu iki bölümü (segmental distoni) ya da vücudun tüm bölümlerini (genel distoni) etkileyebilir. Yaşanan kas spazmları hafif veya şiddetli olabilir. Bu spazmlar acı verici olurken, günlük hayatı da olumsuz etkileyebilmektedir. 

Distoni Neden Olur?

Uzmanlar distoniye neyin sebep olduğundan tam olarak emin olmasalar da, hastalığın beynin kaslarınızın kasılmasına yardımcı olan bilgileri işlediği yer olan bazal gangliya adı verilen kısmındaki bir problemle ilişkili olduğu düşünülmektedir. Hastalığın beyindeki nörotransmiterlerin anormalliği sonucunda oluştuğu düşünülmektedir. Bununla birlikte distoni zeka,bilişsel düşünceyi, zihinsel sağlık sorunları ile ilgili değildir. 

Araştırmalar, distoni ile ilişkili bir dizi farklı genetik mutasyon varlığını tespit etmiştir. Felç de distoniye neden olabilir; buna ikincil distoni denir ve semptomlar genellikle vücudun bir tarafıyla sınırlıdır. 

Distoni Hastalığının Kesin Tedavisi Var Mıdır?

Distoni, henüz tam bir kür olmamasına rağmen, kişilerde farklı sebeplerden dolayı görülebilir. Genellikle tedavi edilebilir olan distoniler, çoğu zaman kötü gidişatlı değildir.

Kişinin günlük yaşantısını etkileyen distoni hastalığı, ölümcül değildir. Distoni hastalığı doğru teşhis edilmesi durumunda ilaç veya cerrahi müdahale ile tedavi edilebilir.

Her distoni hastası ayrı ayrı değerlendirilir ve kişiye uygun tedavi seçenekleri gözden geçirilir. Tedavi seçenekleri genellikle bulguları hafifletmeye yönelik uygulanır, bazı durumlarda nadiren de olsa semptomların tamamından kurtulma görülür.

Diğer olası tedavi yöntemleri şunlardır:

  • Stresi yönetiminin yeni yollarını öğrenmek
  • Biyogeribildirim
  • Derin beyin stimülasyon tedavisi
  • Fiziksel veya konuşma terapisi
  • Vücudun etkilenen bölgelerine atel takmak

Leave a Reply